Land

Sverige

Tidigare konserter

Satin 13 Nov 2015
Popaganda 29 Aug 2015
Sandgrund 12 Jun 2015

Urban Cone tog sin början i Stockholm när de fem gymnasievännerna Emil Gustafsson, Rasmus Flyckt, Tim Formgren, Jacob Sjöberg och Magnus Folkö slog sina talanger ihop. Första singeln Urban Photograph spred sig som en löpeld och omfamnades inte bara av både publik som kritiker utan gav dem också skivkontrakt. TT röstade fram Urban Cone som ett av 2012 års mest lovande band och när debutalbumet Our Youth släpptes senare samma år efter ett flertal bejublade och kritikerrosade EP:s följdes det snabbt av en turné som tog dem ända till USA.

Efter att ha besökt land efter land, mött ny publik och samtidigt upptäckt ny musik begav de sig till Öland och en vecka av intensivt musikskrivande. Det resulterade i vad som skulle komma att bli Polaroid Memories, Urban Cones efterlängtande uppföljare till Our Youth. Medan första skivan agerade som musiksatt dagbok över deras tonår så hade turnerandet runt om i världen och visat dem vad som var viktigast – spelglädjen.

”Efter att ha varit ute och turnerat i två års tid så har vi hittat vårt sound. Det har aldrig låtit såhär livfullt, det har aldrig låtit såhär stökigt”, säger Rasmus om nya skivan. Med ett tydligare tänk och med nya erfarenheter i ryggen byggde de Polaroid Memories från grunden. ”Med nya skivan känns det verkligen som vi har hoppat över tio steg på utvecklingsskalan. Nu har vi fått göra precis som vill”, säger Emil.

Samtidigt drog utlandet i dem. Porter Robinson ville göra ett samarbete och i augusti 2014 släpptes Lionhearted, en singel Urban Cone varit med och skrivit samt agerade feature på. När nya skivan släpps i början på nästa år så blir det dessutom på världsomspännande nivå. Polydor/Astralwerks har plockat upp Polaroid Memories för internationell lansering och i svallvågorna väntar en världsturné.

En noga genomtänkt strategi och många timmars hårt arbete ligger bakom framgången. Musiken måste få ta sin tid. Our Youth hade de skrivit, spelat in och producerat själva och som sin vana trogen så ville Urban Cone därför göra så mycket som möjligt på egen hand även på nya skivan. För att behålla kontrollen inom gruppen så var de därför en del av produktionen fullt ut; från att första ackordet slogs hela vägen till att bestämma över varje mikrosekund som klipptes under mastering som skedde i New York.

”Vi har förstått vad vi är och vi är fem bästa polare som gör musik ihop”, säger Rasmus. Första singeln Sadness Disease, vilken släpps i oktober, med Urban Cones distinkta svängiga gitarrslingor och solskensmelankoliska synthbeats fortsätter traditionen av beroendeframkallande refränger. På nya skivan går det dessutom inte att missa känslosamma Come Back To Me, en duett med svenska popfenomenet Tove Lo. Full av samma febriga entusiasm och energiska pop som Urban Cone blivit kända för tillsammans med ett klarare och starkare sound så är Polaroid Memories redo att ta världen med storm.

Sida senast ändrad: 23 feb 2015