Land

Sverige

Tidigare konserter

Sticky Fingers 1 Jun 2012
Münchenbryggeriet 3 Dec 2011
Yaki-Da 30 Nov 2011

Hiphopkulturen har 2011 ett motsägelsefullt förhållande till sin egen drygt trettioåriga historia. Samtidigt som man är besatt av the next big thing blickar man nostalgiskt tillbaka till 90-talets golden era.

Om någon i Sverige har ett tydligt arv från hiphopens gyllene 90-tal att förvalta är det PeeWee och Rusiak. Tillsammans utgör de halva den banbrytande och legendariska kvartetten Sherlock som 1997 släppte det numera kultförklarade albumet ”Made To Measure” och satte en ny standard för hur svensk hiphop kunde låta. Ett drygt år senare var de båda pionjärerna i allra högsta grad inblandade i Petters genombrott och var med och ändrade spelreglerna för svensk hiphop för alltid. Nu återförenas de två under namnet Still Pee & Ru.

Still Pee & Rus självbetitlade album tar tydligt avstamp i tidig 90-tals hiphop, både hård och smutsig sådan och den mjukare och jazzigare varianten. Men Rusiak lyckas, som alltid när han sitter i producentstolen, addera sin personliga touch och det råder ingen tvekan om att året är 2011.

Albumet, en uppföljare till såväl Sherlocks album som Thomas Rusiaks solodebut ”Magic Villa” från 2000, är fyllt av nickningar åt både den egna historien och det sammanhang i vilket de båda veteranerna kickstartade sitt artisteri. ”Fire Walk With Me” från ”Magic Villa”, en klassiker om man kan sin svenska hiphop, får sin uppföljare i ”Part Two”. I nästa stund gör Pee & Ru en cover på Chernos bortglömda ”The Mood Is Write” från -94. Därefter teamar man upp med klassiska Blue Hill-duon Chapee & Chess (som gjorde sig ett namn som Josh & Abel i samma veva som Sherlock albumdebuterade) på ”Frustrating Beautiful”, en hatkärleks-låt till hemstaden Stockholm. När de plockar in forne kollegan Speedknock, som egentligen lagt micken på hyllan, på gruppterapi-sessionen ”Insomniac” är vi så nära en Sherlock-återförening man kan komma. De två vännernas rim och Rusiak beats ramas rakt igenom plattan in av DJ Viet-naams scratch på ett naturligt men i dessa dagar ytterst ovanligt sätt och man integrera sin DJ i musiken på ett sätt som inte hörts i Sverige tidigare. PeeWee och Rusiak blir också personliga. Jazziga ”Aorti” med trumpetaren Nils Jansson är en uppgörelse med ett självdestruktivt leverne och ”Wild Orchid” är en kärleksförklaring med ingen mindre än Titiyo på refrängen. Röjigast blir det på singlarna ”Slap That Deejay” och ”Done Did It”, den senare med rocksångerskan Helena Gutarra från La Puma. Blytunga debutsingeln ”Black Shadow”, med sin numera klassiska och av Youtube bannade video, är en hyllning till en polare på vad som fortfarande måste vara årets hårdaste beat.

Albumet må vara en debut på pappret, och som sådan funkar den perfekt, Still Pee & Ru har sin egen nisch och ingen kan påstå att de kopierar någon annan, men albumet är också historielektion eller en nostalgi-tripp beroende på lyssnarens referensramar. Ett bevis på att ett sammanhang och en historia kan vara en otrolig tillgång utnyttjad på rätt sätt och att det går att hylla hiphopens gyllene era utan att låta som en blek kopia av något som varit.

Still Pee & Rus självbetitlade album ges ut på krogen Judit & Bertils etikett Judit & Bertil Produktion på licens till Cosmos Music Group, som första artistalbum på nystartade hiphop-label Dope.

Albumet släpps den 17 oktober 2011.

Sida senast ändrad: 29 sep 2011