Land

USA

Tidigare konserter

Fryshuset (Arenan) 6 Mar 2012
Annexet 19 Mar 2011
West Coast Riot 17 Jun 2010

Köp

”If I can’t dance, it’s not my revolution” skrev fritänkaren och anarkisten Emma Goldmann redan 1931 i ett upprört utfall mot idén att frihet från konventioner och fördomar skulle kräva förnekande av liv och glädje.

Amen, Emma. Till och med i rockmusiken har social medvetenhet trist nog alltför ofta inneburit segdraget tjat, och i väldigt många fall extrem musik och extrema uttryck. Inte längre, grabben. För när vi skriver 2011 återvänder melodiska punkrockfenomenet Rise Against till våra breddgrader för att påminna oss om att man inte måste lyssna på råpunk, Billy Bragg eller usla pinsamheter som Chumbawamba för att få smarta, engagerade budskap med sina rockrefränger.

Alla minns hur den ostoppbara antikrigshitten ”Hero of War” från världsgenombrottet Appeal to reason (2008) gjorde rent hus med alla världens topplistor samtidigt som de lät förstå att punk faktiskt innebär att bry sig. Så har det alltid varit för Rise Against, brottarhits eller inte. Ända sedan hardcoreanstrukna The Unraveling och Revolutions Per Minute kring millennieskiftet, via poppunkiga karriärutvecklarna Siren Song of the Counter Culture och The Sufferer and the Witness, har Rise Against gett oss spring i benen amtidigt med integritet och medvetenhet. Med senaste Billboardfenomenet ”Endgame” kan vi lugnt konstatera att man inte måste vara dum i huvudet för att digga stadiumballader lika mycket som punkrockbomber.

Rise Against ger oss alltså verktygen, låtarna och texterna. Kvar på att göra-listan för att förverkliga drömmen om ett samhälle utan förtryck och utnyttjande? Konserterna. Funkar det live? Med liveshower så energiska att de kunnat ersätta kärnkraftverk, bjuder Rise Against på socialt medveten allsång som sträcker långfingret mot förtryckarna, gör slarvsylta av kravallstaketen samtidigt som de har riktigt jävla roligt. När de kommer till Sverige är vi bjudna på deras revolution. Vakna, sömntutor!

Sida senast ändrad: 12 nov 2013