Mark Kozelek (US)
 
Konsertdatum 
16 nov - Södra Teatern, Stockholm
17 nov - Nefertiti, Göteborg
19 nov - Palladium, Malmö

Vi kan inte vara gladare, en ikons ankomst till höstsverige! "When I get compared to artists like José González or Bon Iver, I can't help but think, "I've been doing this since they were in third grade."

Det må vara beräknande och ytligt eller fördjupande och mångdimensionerat, men det är enkelt att förstå varför otaliga filmproduktioner – från mästerliga dokumentären Tarnation till amerikanska ungdomsöverklassorgien Dawson Creek – valt just Mark Kozeleks arrangemang. Ensam med sin nylonsträngade gitarr och en röst som är både skör och självsäker förmedlar Kozelek den känslomässiga autencitet som borrar sig in i oss alla. Oavsett om det varit med hyllade gruppen Red House Painters, i eget namn eller som det löst definierade Sun Kil Moon är det musik som berör och stannar kvar.

Det är intressant. För samtidigt som Kozeleks musik lätt används som en känslomässig avtryckare, som en kuliss, är det litterär musik – texterna är fantastiskt vackra självbiografiska berättelser – som kräver uppmärksamhet och omtanke. En slags motpol till nedladdningsgenerationens upplevelsepundande.

Sitt still. Lyssna. Känn.
 
Mer information 
www.luger.se/mark-kozelek


Spiritualized (UK)
 

Konsertdatum 
21 nov - Strand, Stockholm

Biljetter släpps på Tickster och Ticnet på måndag (11/6) 10.00 och kostar 315 kr + service. 18 år.

Spiritualized bildades 1990 av spillrorna från rymdrockarna i Spacemen 3. Jason Pierce, gruppens musikaliska motor, både skrev, arrangerade och sjöng låtarna enligt samma devis som väglett hela hans artistiska bana: ”taking drugs to make music to take drugs to.”

Sedan debuten med 1992 års Lazer Guided Melodies – få bands albumnamn återspeglar lika väl hur musiken låter – har Spiritualized varit en av de intressantaste och mest innovativa grupperna på den brittiska musikscenen.

I 2012 års hyllade Sweet Heart Sweet Light blandas tidlös soul och gospel med psykedeliska arrangemang som får en att tänka på ett slags 2000-talets Velvet Underground. De otaliga medlemsbytena till trots fortsätter Jason Pierce att skapa hymner att upptäcka solsystemet till.

Mer information
www.luger.se/spiritualized