Laleh får Ulla Billquist-pris

Sångerskan Laleh Pourkarim har utsetts till årets Ulla Billquist-stipendiat. Vid en ceremoni på biografen Bio Rio i Stockholm på onsdagen fick hon ta emot 25 000 kronor av Folkets hus och parker.

Laleh får priset för att hon ”får oss att skratta men hon utmanar oss också i det svåra och orättvisa i tillvaron. Hennes egensinniga sånger är oförutsägbara och inbjudande. För 'vi är redan fria å vi är räddade och fria'. Ja, Laleh är en klackspark åt livet på fullaste allvar”, som delar av motiveringen lyder.

Ulla Billquist-stipendiet delas sedan 1984 ut av riksorganisationen Folkets hus och parker i samarbete med släktingar till Ulla Billquist. Stipendiet ska gå till en ung och begåvad person inom teater, sång och musik. De senaste åren har priset tilldelats Pernilla Andersson (2011), Sofia Karlsson (2010), Marit Bergman (2009) och Annika Norlin (2008).

Schlagersångerskan Ulla Billquist är bland annat känd för låtar som ”Säg det med ett leende” och ”Gatans serenad”, men hennes största hit är ”Min soldat” från 1941.

Stockholm TT Spektra

Mer information om Laleh