Hemsidor

Tidigare konserter

Phonofestivalen 13 Sep 2013
Café Mono 12 Sep 2013
Popaganda 31 Aug 2013

Bandmedlemmar

Hugo Randulv
Maja Milner
Irma Krook
Andreas Wettmark

26 mars: Bandet har tvingats ställa in sina två datum i vår (Stockholm/Malmö) av en mycket tråkig anledning. På sin Facebooksida skriver dom "På grund av att våran fina bandmedlem Palle har varit med om en allvarlig misshandel så ställer vi tyvärr in de kommande spelningarna i april. Han kommer att behöva återhämta sig och därefter får vi se hur han mår. Vi tycker såklart att detta är jättesynd men är peppade på att få komma ut och spela igen sen, och vi lovar att komma tillbaka till de drabbade städerna!"

En eller högst två gånger under varje decennium händer något stort i Popsverige. Förra gången det hände, på nollnolltalet, hette bandet Florian. Innan dess, på nittiotalet, hette de Broder Daniel. Nu heter de Makthaverskan.

Det har talats mycket om Makthaverskan den senaste tiden. De är från Göteborg och beskriver tristessen som sin främsta drivkraft (känns det bekant?). Alla som har sett dem live har antingen älskat eller hatat det (känns det bekant?). Bandet har en hängiven fanskara som de själva beskriver som en sekt (det kanske också känns bekant?).

Ja, Makthaverskan är unga. Makthaverskan är dock inte ett band som skildrar tonårsångest (och alltså inte är intressanta för folk över 20), utan ett band som lyckas skildra precis allting bättre än alla andra för att de är unga och fortfarande fattar vad allting handlar om. Vem skildrar vardagen (i synnerhet den Göteborgska) bättre än textraden "Oh every day is the same / I walk home in the rain"? Vem skildrar precis allting bättre än textraden ”I want it all to turn red / because I go out of my head / I want it all to turn blue / because you’re making me blue”?

Och ja, gemensamma beröringspunkter finns med Broder Daniel. Men där andra härmar stadiumindien från senare år, står Makthaverskan på egna ben och påminner om varför indie faktiskt är bra. De har snarare förhållningssättet än soundet gemensamt med Broder Daniel. De har undergångsstämningen från åttiotalets postpunk kombinerat med den älskvärda taffligheten hos åttiotalets brittiska indie. De har årets finaste kärlekslåt i ”Inside of me”.

Och de har Maja Milner Mathes röst. Inse hur mycket styrka, längtan och värme som finns i den! Tiotalet har börjat.

Text av 
Rasmus Krage Hansén (Luxury)
Sida senast ändrad: 10 dec 2014