Tidigare konserter

In Bloom är GRANT’s debutalbum.   

23-åriga Alma Caroline Cederlöf, som är hennes riktiga namn, ger lyssnaren tillträde till sitt eget universum genom hennes storslagna texter och kompromisslösa intimitet.  

Debutsingeln Waterline släpptes i oktober 2017. Med sin starka och berörande text om viljan att stå emot ett självmord nådde låten fram till många. ”När jag skrev texten till Waterline hade jag mått väldigt dåligt under en längre tid och insett ett behov av att ta ett beslut. Även om jag troligen kommer att må skit många gånger till i mitt liv, så ska jag inte drunkna i mörkret. Jag vill fortsätta leva.”. Låten följdes upp av singlarna Wicked, Shimmer och Catcher In The Rye som alla återfinns på albumet.

Genomgående har GRANT valt att ha känslorna i centrum. En tydlig sårbarhet, med lika delar kraft såväl som mjukhet, där varje låt bjuder på råa känslor och textrader med en skarp poetisk noggrannhet. En rad olika sinnesstämningar återfinns bland låtarna – som blixtförälskelse, svårmod, hämndlystnad och seger.

Uppvuxen på en bondgård utanför Stockholm spenderade hon mycket av hennes barndom, ”sjungandes och fantiserandes om vad livet kunde vara”. Vid nio års ålder började hon på kommunala musikskolan i Nynäshamn och förälskade sig i att uppträda. ”De arrangerade en liten konsert för allas familjer och det var första gången ett helt rum blev tyst och jag kände att alla lyssnade på mig.” minns hon. ”Det var den mäktigaste känslan jag någonsin hade upplevt, speciellt betydelsefull eftersom jag var så blyg i en stor och bullrig familj.”.

På gymnasiet var det musiklinjen som gällde och hon fokuserade på att studera jazzsång. ”En familje-vän är jazzsångerska och gav mig extra lektioner ibland”, säger hon. ”Hon introducerade mig för den mest fantastiska musik jag någonsin hade hört, sångerskor som Billie Holiday – deras röster och historieberättande uppfyllde hela mig”. Utöver att behärska jazzintoneringen som än idag är när-varande i hennes musik började hon även experimentera med pop för första gången. Inget som var självklart då hon under sin uppväxt på 90-talet mest tog inspiration från alternativa scenen som då var stor, med artister så som PJ Harvey, Tricky, Björk och Nirvana. Alla dessa musikstilar smälte hon sedan samman när hon efter studenten bestämde sig för att satsa på en karriär som artist. ”När jag tog studenten, visste jag att det var musiken och inget annat som betydde något. Jag ville inte låta någon annan skriva låtar åt mig, men jag kände mig samtidigt ganska vilse i vad jag verkligen ville uttrycka som artist.”

Året därpå spenderades med att skriva en sång per dag och experimentera med olika genrer. Via en kontakt som hennes röstcoach hade hamnade hennes demo framför producenten och låtskrivaren Peter Kvint, som tog GRANT under sina vingar och hjälpte henne vässa konsten som låtskrivare ytterligare. Det var under denna tid som hon även bestämde sig för namnet GRANT, inspirerat av

Cary Grant - ”Jag ville ha ett namn med en sorts maskulin ton, i kontrast till min person som förmodligen uppfattas som väldigt feminin”, förklarar hon. 

När hon funnit sin säregna stil laddade GRANT upp låten Wicked på Soundcloud, mailade länken till otaligt antal bloggare och upptäckte att det blev en buzz runt låtens både trumpna och tilldragande alt-pop sound. Våren 2017 fick hon ett avtal med Sony Music Sweden och släppte under hösten 2017 således sin debutsingel Waterline. Det var med denna låt hon med sitt fantastiskt närvarande och ärliga uppträdande på svenska Grammis galan 2018 fick en hel bransch att tappa andan. ”Jag tror att jag alltid varit väldigt inspirerad av Edith Piaf, hur hon använde bara sina händer och sin röst för att skapa innerlighet och fånga hela rummet”, noterar GRANT. 

När hon tänker tillbaka på skapandet av In Bloom berättar GRANT att de känslostyrda inslagen har mycket att göra med att hon med flit var väldigt isolerad under skrivandet. ”Jag skulle aldrig kunna skriva klart en text i en session med någon annan. Jag är oftast hemma i badkaret där jag inte blir distraherad. Det handlar om att ta vara på känslan som sticker ut mest i den emotionella stormen.”. Men ensamhet till trots så har varje låt på In Bloom en otvivelaktig längtan utåt. ”Jag älskar hur musik tillåter en att utforska sig själv och hur det faktiskt är ens jobb”, säger GRANT. ”Det är på många sätt som att vara sin egen psykolog eller att skriva dagbok som alla får läsa. Jag hoppas att de som lyssnar på albumet känner sig trygga med att de kan känna mycket utan att oroa sig för att vara för mycket. Jag hoppas att de hittar någon kraft i det.”

In Bloom är inspelat i Stockholm med produktion av Peter Kvint med kompletterande produktion av Johan T Karlsson. 

Normal 0 21 false false false EN-US JA X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normal tabell"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial",sans-serif; color:#222222; mso-ansi-language:EN-US; mso-fareast-language:EN-US;}

Release 1 juni via Sony Music.

Sida senast ändrad: 17 maj 2018