Land

Sverige

Tidigare konserter

Siesta! 29 Maj 2010
Pub Bastun 3 Apr 2010
Guitars 27 Mar 2010

Skivbolag

Hybris

Manlighet. Vi vet hur den ser ut men vi är inte säkra på hur vi ska klä oss i den. Eller ut oss i den. Vi har sett bilderna på dem, männen; de som hugger, kör fort, grillar, lyfter tungt och sätter på. Det ser ganska enkelt ut vid en första anblick. Så vi härmar. Vi klär ut oss och vi härmar. Och så har det alltid varit och så skulle det kunna fortsätta för alltid. Om det inte vore för att… kostymen den skaver, som kent sade det en gång under nittiotalet i den pophistoriska dängan ”när det blåser på månen”. Om det inte vore för att den faktiskt gjorde det, skaver, och gör det fortfarande. Om det inte vore för att den känns som en förklädnad ibland och begränsande ibland, då hade det kanske gått.

Elias and The Wizzkids nya skiva heter Just Do It och den handlar om allt det där och lite till. Om att internetstalka någon som inte vet att man finns, någon som har lite mer stil, lite mer självförtroende, lite ballare kompisar och lite bättre koll än en själv. Den handlar om att känna sig som en nolla. Den handlar om att göra slut och göra upp regler om att aldrig mer falla tillbaka men att göra det ändå för att inget verkar vettigare i stunden. Den handlar om att känna sig vilse i en storstad där bekantskaperna är många men vännerna ter sig allt färre. Den handlar om att känna sig utanför i sina egna sammanhang och att inte lyckas klura ut om det är ens eget val eller där man blivit placerad, och i så fall varför. Den handlar om att vara på drift men att inte veta vart. Den handlar om en uppgörelse mellan det som var förut och det som är nu. Den handlar om att sluta kontrollera och kräva hundraprocentiga garantier. Den handlar om att låta sig falla och släppa taget. Den handlar om att bara göra det, på vinst och förlust. Den handlar om att Just Do It. Och en liten smula om manlighet.

Just Do It släpps den 3 mars och är den efterlängtade uppföljaren till Elias & The Wizzkids debutalbum ”A Little Mess”, som släpptes 2007. Precis som föregångaren bjuder skivan på en nyansrik färgpalett med influenser inhämtade från allt ifrån technoklubbar i Berlin, queerfeminsitiska performances, syntdängor och åttiotalsballader, 60-talspop och stråkar, bongotrummor och, för all del, svensktopphits.
– Jag vet inte om det är smart eller bara provocerande att vägra bli placerad i ett fack, vare sig det gäller musik eller genus, säger Elias. Men för oss är det lite av en mikrorevolution, till exempel har vi i omslaget använt mycket rosa, som är en klassiskt kvinnlig färg. Om vår förra slogan var »We’re through being cool« så är vår nya »Pink’s not dead«.

Producerad av Andreas Söderlund (Niccokick, Dreamboy) kännetecknas skivan framförallt av att de mer akustiska elementen bytts ut mot elgitarr och synt, och bakom låtskrivandet står den här gången hela bandet och inte Elias ensam. Två undersköna duetter med Britta Persson och Therese Johansson, en rejäl dos stämsång och refränger så catchy att ett tugummi känns avstötande är andra nycklar till den specifikt genuina känsla som Just Do It oundvikligen förmedlar till lyssnaren. Efter turnéer i både Sverige, Tyskland, Schweiz och Japan känner sig Elias & The Wizzkids mer redo än någonsin att just do it, “det är dags att lämna skrivbordet och mötas i verkligheten”, säger Elias.

Text av 
Carolina Setterwall
Sida senast ändrad: 9 maj 2012