Land

USA

Hemsidor

Tidigare konserter

Palladium 21 Nov 2011
Kägelbanan 20 Nov 2011
Stora Teatern 17 Nov 2011

I nära 20 år har Bill Callahan släppt skivor. Först under namnet Smog, men sedan några år tillbaka utan alter ego. Trots den långa karriären tycks formen för denne amerikan hela tiden vara stigande. I recensionerna av årets platta Apocalypse har han kallats "Vår tids största crooner" och hyllats för att sitta inne med en sångkatalog som börjar få samma tyngd som Leonard Cohens.

Bill Callahans musikaliska resa började med hemmainspelade kassetter i slutet av 1980-talet. De första åren var låtarna fragmentariska, gitarren ostämd och inspelningskvalitén låg. Han blev snabbt en förgrundsgestalt inom den växande amerikanska lo fi-scenen och debuterade på skiva redan 1992.

Med åren har Bill Callahan både utvecklat sitt låtskrivande och fått tillgång till bättre inspelningsmöjligheter. Via bland annat samarbeten med inflytelserike producenten Jim O´Rourke och John Mc Entire från postrocklegendarerna Tortoise skaffade han sig under 1990-talet en allt större publik med hjälp av minimalistiska låtbyggen burna av en gråtmild baritonstämma. Texterna har ofta varit lika delar syrliga och melankoliska.

Bill Callahans musik har tolkats av både Gil Scott-Heron och Cat Power och hörts i soundtracket till filmer som High Fidelity och Winter Passing.

Text av 
Pär Jonasson
Sida senast ändrad: 10 aug 2011