Land

Sverige

Tidigare konserter

Strand 5 Nov 2010
Nationernas Hus 24 Sep 2010
Kafé De Luxe 18 Sep 2010

Skivbolag

Razzia

”Ingen ska få ta rocken ifrån dig!”
Den sista raden i Sjunka under jorden säger allt. På sitt första album som soloartist har Andreas Söderlund tagit musiken tillbaka. Den är bara hans igen, en känsla han inte haft sedan han gjorde Niccokicks första demos. – Då satt jag som i en lycklig bubbla och tyckte att jag gjorde fantastisk musik. Sedan skickade jag iväg den till journalister och skivbolag som också tyckte det, och någonstans där började jag tappa lusten. Allt började handla om att jaga framgång, säger Andreas.

Men för drygt ett år sedan hittade han tillbaka till den magiska känslan igen, när han prövade att översätta sin favorittextförfattare Matt Berninger från The National. Plötsligt släppte spärrarna och texterna flödade ut – på svenska. Andreas har behållit dem så gott som oredigerade, ofta låter det som att han pluggat mickkabeln rätt in i sitt undermedvetna.
– Många skriver mer konkreta texter när de går över till svenska, men för mig har det varit tvärtom. Nu kan jag leka med språket på ett helt annat sätt och vara mycket hemligare. Man ska inte fatta exakt vad jag menar, det är sådana texter jag själv gillar mest.

Från början ville Andreas göra sin första utflykt i svenskspråkig pop från producentstolen. Han hörde av sig till tre av de artister som han tycker skriver bäst på svenska och bad att få producera deras nästa album. Jakob Hellman svarade aldrig. Inte Olle Ljungström eller Håkan Hellström heller. Andreas fick helt enkelt göra den där skivan på egen hand. Därmed föddes ännu en unik textförfattare, den enda som kan använda ord som ”poff!” och döpa låtar till Def Leppard bil, Daustralien och Pappa, pappa, varför gråter jag?

Efter fyra album med sina band Niccokick och Sounds Like Violence samt producentuppdrag åt bland andra Hello Saferide ger nu Andreas svensk pop en ny röst. Skivan har han producerat själv i sin nybyggda studio Värmen i Malmö. Han spelar dessutom alla instrument, förutom trummorna som brorsan Mathias står för och lite körsång som vännerna Joel Sjöö (They Live by Night) och Martin Inghardt (The Animal Five) hjälpt till med.

Andreas Söderlund har hittat rocken igen. Ingen kommer någonsin att kunna ta den ifrån honom.

Sida senast ändrad: 22 sep 2011